fbpx
Composiet

Composiet

Composiet is een heel dicht, niet-poreus materiaal. Bacteriën en schimmels krijgen daardoor geen dkans Composiet is ook een zeer compact materiaal, en daarom is het op gepolijste oppervlakken dikwijls zeer moeilijk extra impregneermiddelen aan te brengen. Op verzoete en “ruwere” oppervlakken is een extra impregneermiddel wel aangeraden als preventieve behandeling tegen vlekken.

Omdat composieten bestaan uit een mengeling van hars en aggregaat-korrels, is het zeer belangrijk dat sterk oplosmiddel houdende producten niet toegepast worden op dergelijke oppervlakken.

De 3 afwerkingen in composiet

Polie Gepolijste Composiet, makkelijk herkenbaar aan het glanzende effect. Ze staat garant voor een uitstekende dichtheid, diepe kleur en aanzienlijk verhoogde onderhoudsvriendelijkheid. Als groot voordeel benadrukken we dat deze afwerking geen oppervlakte bescherming (impregnering) meer behoeft. Gepolijste wanden van composiet zijn het meest krasgevoelig, eenmaal er krassen zijn, zijn deze bijna niet meer weg te krijgen.

Gezoet, velvet Gezoete Composiet, makkelijk herkenbaar aan het matte effect, maar het oppervlakteblad is minder egaal van kleur. De oppervlaktestructuur is anders bewerkt (bewust “beschadigd” waardoor de plaat minder blinkt en er microscopisch kleine weerhaakjes ontstaan) met als gevolg dat er sneller vlekken en kringen zichtbaar zijn.

Anticato Gestraalde composiet, makkelijk herkenbaar aan het ruwe effect. Bij deze afwerkingen is de oppervlaktestructuur veranderd van blinkend (dicht) naar een ruwer oppervlak. Hierdoor is de plaat meer gevoelig voor vingerafdrukken en/of vetvlekken en zijn vlekken en kringen sneller zichtbaar.

Eerste reiniging

Na plaatsing kan men best het oppervlak met een sterke reiniger (bijvoorbeeld Lithofin MN VUILOPLOSSER) reinigen vooraleer een impregneerproduct toe te passen. Met aceton kan het oppervlak eveneens gereinigd worden voor wat betreft vettiger vlekken of vlekken van plaatsingsproducten (siliconen,…).

Beschermende producten

Impregneermiddelen dringen in de poriën van de steen en kunnen het oppervlak enkel waterafstotend maken (hydrofoob), maar ook water- en vetafstotend (hydro- en oleofoob). De bescherming dient op een homogene manier aangebracht te worden op een droge en propere ondergrond.

– Voor gepolijste composiet-oppervlakken is meestal geen extra bescherming nodig omdat het oppervlak zeer compact is. Indien men toch een impregneermiddel wil gebruiken, kan men best Lithofin VLEKSTOP W gebruiken.

– Voor verzoete, Letano,… composiet-oppervlakken kan men best een extra impregneermiddel toepassen, bijvoorbeeld Lithofin MN PROTECTOR voor Composiet of Lithofin VLEKSTOP W.

Bij dergelijke compacte oppervlakken is het zeer belangrijk het overtollige impregneerproduct van het oppervlak te verwijderen (zie ook instructies op de verpakking van de leveranciers).

Het is belangrijk het oppervlak volledig te verzadigen. Dit kan eenvoudig getest worden door 24 uur na aanbrengen van het impregneermiddel wat water op het oppervlak te “morsen”. Indien na 15-20 minuten het oppervlak donkerder wordt, is het oppervlak nog niet volledig verzadigd en dient men extra impregneerproduct aan te brengen.

Verwijderen van vlekken en regelmatig onderhoud

Voor het dagelijks onderhoud volstaan een vochtige doek en een neutraal schoonmaakproduct (afwasmiddel bijvoorbeeld) ofwel een oplossing van azijn met water.

Veel “vlekken” op composiet-oppervlakken zijn eerder vlekken die OP het oppervlak aanwezig zijn (omdat het zo compact is). Dergelijke vlekken zijn meestal te verwijderen met bijvoorbeeld CIF Cream of VIM (niet voor gepolijste oppervlakken!), of met bijvoorbeeld Lithofin MN VUILOPLOSSER. Wrijf het werkblad schoon met een schone doek en spoel na met voldoende proper warm water. Hardnekkiger vlekken kunnen eventueel verwijderd worden met Lithofin WEXA (OPGELET: dit laatste product slechts max. 5 minuten op het oppervlak laten inwerken en daarna goed naspoelen!) of als u Cif Cream onverdund aanbrengt op een zachte spons, daarna flink op de vlek veegt, en naspoelt met voldoende proper warm water. Gemorste dranken en/of voedsel moet u zo snel mogelijk weghalen. Eenmaal opgedroogd zijn vooral koffie en thee nog moeilijk te verwijderen.

Producten die na opdrogen hard worden, zoals kauwgom, mosterd en vet, schraapt u eerst weg met behulp van een stompe kunststofschraper. Vervolg met een oplossing van huishoudazijn en water en spoel na met proper water. Gebruik nooit een schuurmiddel. Daarmee kan u de polijstlaag beschadigen en doffe vlekken veroorzaken. Gebruik ook nooit een schuursponsje of staalwol, en evenmin schoonmaakmiddelen die bleekmiddel of ammoniak bevatten of die een ph-waarde hebben hoger dan 10. Let eveneens op met sommige soorten tabletten voor de vaatwasser, met ovenreinigers of ontstoppers, en met onderhoudsmiddelen op basis van siliconen. Vermijd ook contact met markeer- of drukinkten.

Op gepolijste en weinig absorberende oppervlakken is het niet aangeraden om met vettige producten te onderhouden (bijvoorbeeld bepaalde afwaszepen puur). Deze creëren snel een vettiger laag op het oppervlak, waarin kringen van glazen,… snel zichtbaar zijn. Indien dergelijke “vettiger” laag aanwezig is, kan men deze best verwijderen met bijvoorbeeld Lithofin MN VUILOPLOSSER.

Het onderhoud van keukenbladen kan gebeuren met een niet te vet onderhoudsproduct bijvoorbeeld Lithofin EASY CLEAN, een spray voor het onderhoud-beschermen-reinigen van keukenbladen.

Onderhoud van composiet

Opgepast Omdat composieten bestaan uit een mengeling van hars en aggregaat-korrels, is het zeer belangrijk dat sterk oplosmiddel houdende producten niet toegepast worden op dergelijke oppervlakken. Aceton is een voorbeeld van een oplosmiddel dat je zeker niet mag gebruiken. Composiet is gevoelig voor basen (ph hoger dan 7). Gebruik dus geen schoonmaakmiddelen die bleekmiddel of ammoniak bevatten zoals javel. Let dus ook op met sommige tabletten voor de vaatwasser. Bepaalde agressieve chemicaliën – zoals bijvoorbeeld in ovenreinigers of ontstoppers – kunnen blijvende schade toebrengen aan het oppervlak. Ook trichloorethaan, methyleenchloride, verfstripper en schoonmaakmiddelen met een hoge alkaline- of PH-waarde moet men vermijden.  Gebruik ook geen schoonmaakproducten op basis van marmermeel, Chloor of bleekwater.  Gebruik geen onderhoudsmiddelen op basis van siliconen. Vermijd contact met markeer- of drukinkten.

Ga nooit op uw werkblad zitten of staan. Dit om het scheuren of barsten door extreme spanningen te vermijden . Het werkblad is niet bestand tegen onevenwichtige belastingen. Bij de spoelbak, de kookplaat en bij uitsparingen en overhangende delen is het risico op breuken het grootst. Zet ook geen zware objecten op uw blad. Niet rechtstreeks op het werkblad snijden. Gebruik steeds een snijplank voor het bereiden van voedsel. Kwarts is harder dan metaal (keukenmes). Gebruik dus altijd een snijplank bij het verwerken van voedingsmiddelen ten einde metaalsporen op het materiaal te vermijden. Messen worden ook snel bot indien direct gebruikt op het blad. Zet nooit hete pannen, kookpotten of toestellen rechtstreeks op het oppervlak maar gebruik altijd een onderzetter! Vermijd hoge temperaturen van een directe warmtebron zoals haardvuren, schoorstenen en BBQ’s. Vermijd contact met een naakte vlam. Uw werkblad zou namelijk kunnen barsten door een temperatuur schok. Dit ook om eventuele verkleuring van het oppervlak te voorkomen. De harsen die in de composiet zitten kunnen reageren op de te hoge temperatuur en dit kan tot onherstelbare schade leiden. Gebruik nooit een schuurmiddel, schuursponsje of staalwol, dit kan de polijstlaag beschadigen en doffe vlekken veroorzaken.

Belangrijk

Deze informatie werd met grote zorg verzameld en dient louter als indicatie. Ze biedt geen enkele garantie en dient als hulpmiddel en extra geheugensteun voor de verwerking en het onderhoud van kwartscomposietsteen.