fbpx
Keramiek

Keramiek

Keramiek wordt gemaakt uit een mengsel van porselein, klei, kleurstoffen en andere keramische bindmiddelen. Dit mengsel wordt vervolgens onder een hoge druk gebakken en geperst om een licht maar toch bijzonder stevig materiaal te verkrijgen. Keramiek is zeer goed bestand tegen ultraviolet licht en verschiet na verloop van tijd niet van kleur. Het heeft een zeer krasvast oppervlak en is ook vlekvast. Keramiek heeft een extreem lage poreusheid en is daardoor bestand tegen chemische stoffen. Druppels of spatten van alledaagse huishoudelijke chemische stoffen zoals bleekmiddel, afvoerreinigers of ovenontvetters brengen geen schade toe aan keramiek. Daarnaast is keramiek ook bestand tegen extreme temperatuurwisselingen.

Schoonmaken doet u met neutrale zeep en water met een zuivere spons of microvezeldoek. Vermijd hierbij het indrogen van water om kalkafzetting te voorkomen. Op gepolijste en weinig absorberende oppervlakken is het niet aangeraden om met vettige producten te onderhouden (bijvoorbeeld bepaalde afwaszepen puur). Deze leggen een vettige “filmlaag” op het werkblad waarin kringen van glazen, enz snel zichtbaar zijn.

Voor het dagelijks onderhoud van keramiek gebruikt u Q-action met een sponsje. Verwijder de zeep met water en droog na met papier. Het is belangrijk om zeepresten te verwijderen, vooral bij de gepolijste versies. Afhankelijk van het type vlek, adviseren wij het gebruik van volgende reinigingsproducten :

Type vlek

Product

Koffie, Coca Cola, fruitsap

Q-action

Vet, diepe reiniging

CIF

Wijn, thee

CIF

Kalkvlekken

Viakal

Roest

Hydrochloric Acid Salfumant

Inkt

Clean Colorsil, universeel oplosmiddel

Silicone, stopverf

Clean Colorsil, universeel oplosmiddel

 

Opgepast! Ga nooit op uw werkblad zitten of staan. Dit om het scheuren of barsten door extreme spanningen te vermijden. Het werkblad is niet bestand tegen onevenwichtige belastingen. Bij de spoelbak, de kookplaat en bij uitsparingen en overhangende delen is het risico op breuken het grootst. Niet rechtstreeks op het werkblad snijden. Gebruik steeds een snijplank voor het bereiden van voedsel. Zet nooit hete pannen, kookpotten of toestellen rechtstreeks op het oppervlak maar gebruik altijd een onderzetter! Vermijd hoge temperaturen van een directe warmtebron. Vermijd contact met een naakte vlam. Uw werkblad en spatwand zou namelijk kunnen barsten door een temperatuur schok. Nooit schuurmiddelen en/of schuursponsjes of staalwol gebruiken op het werkblad of de spatwand.