fbpx
Koelkast en diepvriezer

Koelkast en diepvriezer

Een  koelkast moet u 1 keer per maand reinigen. Dit doet u door eerst de frigo volledig uit te schakelen en de plateaus, laden en deuren te reinigen. De binnenkant maakt u schoon met een spons en een ontsmettend detergent. U begint hiervoor het best bovenaan. Vergeet ook niet het rubber van de deur te reinigen, u kan hiervoor een tandenborstel gebruiken. Spoel na met helder water en wrijf alle oppervlakken, ook de legplateaus, droog met een schone doek. Voor een optimale werking van uw koelkast moet de lucht aan de achterzijde correct circuleren. Verwijder daartoe twee keer per jaar het stof van de roosters achteraan het toestel. De buitenwanden van de koelkast reinigt u met een spons en wat zeep.

Tip: Onderaan, vanachter in de koelkast zit een gaatje met daarin een staafje. Soms zit dit gaatje verstopt waardoor het water niet weg kan en het onderaan in uw koelkast blijft staan. Dit probleem zorgt soms ook voor ijsvorming. Een paar keer op en neer gaan met het staafje zorgt er voor dat de verstopping weg is en dat het water terug kan weglopen. Als u een koelkast zonder staafje heeft kan u een wattenstaafje gebruiken.

Een diepvriezer moet u best 1 tot 2 keer per jaar helemaal laten ontdooien wanneer deze niet over een no-frosttechniek beschikt. Hiervoor haalt u de stroomtoever eraf en maakt u de diepvriezen helemaal leeg. Nadien plaatst u  enkele kommen met kokend water op onderzetters in de diepvriezer, dicht tegen de ijslaag. Doe de deur dicht en warm het water om de 10 à 15 minuten opnieuw op zodat al het ijs ontdooit. Neem al het ijs regelmatig weg en dweil het dooiwater op.

U kan ook het ijs voorzichtig wegkrabben met een ijskrabber om dit proces te versnellen. Wrijf de binnenkant van de vriezer goed droog, zet hem weer aan en laat hem 10 à 15 minuten draaien vooraleer u alle voedsel terugzet.

Als de vriezer ontdooid is, kan u hem ook inwrijven met een schoonmaakdoekje met een dun laagje vaseline. Daardoor hecht het ijs niet aan en zal het bij de volgende keer ontdooien gemakkelijker loslaten.

Heel wat diepvriezers zijn tegenwoordig uitgerust met de no-frosttechniek. Een ventilator brengt de lucht in circulatie, waardoor de temperatuur overal constant is, en de producten snel en gelijkmatig ingevroren worden. IJs- en rijpvorming wordt zo tegen gegaan en deze apparaten hoeven niet ontdooid te worden.