fbpx
Laminaat

Laminaat

Laminaat werkbladen bestaan uit een kern en een toplaag. Op deze kern wordt dan een toplaag aangebracht : HPL (High Pressure Laminate). HPL is samengesteld uit een aantal lagen. Een harde transparante kunsthars bovenlaag – melamine – met daaronder een in kleur en design bedrukte papieren décorlaag.

De voorkant van het kunststof blad kan afgewerkt worden met waterkering, gewoon afgerond zonder waterkering, of recht afgewerkt (voorkant afgelijmd met laminaat). Bij werkbladen van multiplex kan de spoelbak mooi vlakbouw ingefreesd worden. Dit is veel mooier en makkelijker te onderhouden dan een opbouw spoelbak en omdat multiplex watervast is, is de kans op zwellen dan ook zeer klein.

Neem het blad regelmatig af met een vochtige doek en verwijder vuil en vlekken het liefst direct. Normaal vuil zoals vet, olie, vingerafdrukken, kalkresten, roest, koffie, thee, was, bloed en rode wijn haal je weg met een huishouddoekje en een beetje afwasmiddel. Laat eventueel een tijd inwerken, spoel grondig na met helder water. Wrijf het werkblad goed droog na reinigen. Hardnekkige vlekken en aangekoekte resten kunt u verwijderen met de gebruikelijke zachte (niet schurende) huishoudelijke schoonmaakmiddelen. U kan bij sterke vervuiling en verkleuring door lange inwerking van thee, koffie, vruchtensappen, enz. hetvolgende doen: breng Cif Cream of Chemico onverdund aan op een vochtige zachte spons, en veeg schoon zonder drukken (!). Vervolgens naspoelen en droogwrijven met een schone doek of microvezeldoek. Voor het verwijderen van potlood, viltstift, lippenstift, balpen, was, schoensmeer, nicotine, verf, lijm of stempelinkt gebruikt u thinner, wasbenzine, aceton of spiritus en een zachte doek. Wrijf totdat het product volledig is opgelost en geen sluier achterlaat. Test al deze producten eerst uit op een niet-zichtbare plaats.

Opgepast! Vermijd wijnen, fruitsappen, en alle soorten bijtende producten (veeg ze onmiddellijk af) ! Ga nooit op uw werkblad zitten of staan. Dit om het scheuren of barsten door extreme spanningen te vermijden . Het werkblad is niet bestand tegen onevenwichtige belastingen. Bij de spoelbak, de kookplaat en bij uitsparingen en overhangende delen is het risico op breuken het grootst.  Niet rechtstreeks op het werkblad snijden. Gebruik steeds een snijplank voor het bereiden van voedsel. Zet nooit hete pannen, kookpotten of toestellen rechtstreeks op het oppervlak van het werkblad maar gebruik altijd een onderzetter! Vermijd hoge temperaturen van een directe warmtebron zoals haardvuren, schoorstenen en BBQ’s. Vermijd contact met een naakte vlam. Uw werkblad of spatwand zou namelijk kunnen barsten door een temperatuur schok. Nooit schuurmiddelen en/of schuursponsjes gebruiken op het werkblad of de spatwand. Let op met zware voorwerpen zoals bierkratten en boodschappenkratjes deze kunnen door het schuiven krassen veroorzaken op het werkblad.