fbpx
Leder

Leder

Leder is een natuurproduct. Een lederen zetel ziet er prachtig en luxueus uit, maar alleen met een regelmatig een aangepast onderhoud blijft je salon lang mooi.

Er zijn heel wat voordelen aan een lederen salon. Zo is een lederen zetel onderhouden en reinigen vrij eenvoudig en niet erg tijdrovend. Een licht vochtige zachte doek is doorgaans genoeg om je lederen salon te reinigen. Omdat kraantjeswater kalk kan bevatten wat kringen kan nalaten, gebruik je best gedestilleerd water of flessenwater.  Zolang de gemorste vloeistoffen snel worden opgenomen, is de kans klein dat er vocht in de zetel trekt en er blijvende vlekken achterblijven. Leder is immers sowieso in zekere mate vochtbestendig en je zetel heeft ook een extra vochtwerend beschermlaagje gekregen voor hij geleverd werd. Snel handelen is dus de boodschap!

Wrijf je lederen zetel minstens om de 2 weken snel even af met een licht vochtige doek zonder zeep. Zo worden zowel zichtbare als onzichtbare onzuiverheden regelmatig van het lederoppervlak verwijderd voor ze in het leder intrekken.

Wat wél snel in leder trekt, zijn vetten en oliën. Een vetvlek kan je vaak verwijderen met een zachte, witte gom. Zorg er wel voor dat je gom helemaal proper is of je krijgt het omgekeerde effect! Lukt het niet om de vlek weg te gommen, dan probeer je best een aangepast lederreinigingsproduct. Die bevatten doorgaans weinig glycerine en zeker geen alkaline. De professionele reinigingsproducten van Protexx® bijvoorbeeld kunnen we zeker aanbevelen voor het onderhoud van je lederen zetel. Deze producten kan je trouwens ook in onze winkel aankopen. Let wel op bij het gebruik van vette crèmes of reinigingsproducten. Als die niet gelijkmatig over het oppervlak verdeeld worden, riskeer je vlekken en kleurverschillen. Test producten altijd eerst even uit op een weinig zichtbare plaats om zeker te zijn dat je niet meer kwaad dan goed doet.

Om je lederen salon soepel en in topconditie te houden, breng je best 2 keer per jaar een aangepaste ledercrème aan.

Verder zijn er nog een aantal aanbevelingen:

  • Zet je lederen salon nooit in direct zonlicht. De schadelijke UV-straling kan verkleuringen veroorzaken. Protexx lederbescherming aanbrengen voor ingebruikname, kan dergelijke verkleuring vermijden.
  • Plaats je lederen zetel niet te dicht bij een warmtebron zoals een kachel of radiator. De warmte kan het leer doen uitdrogen wat barsten en scheuren in de hand werkt. Meer nog, een vochtigheidsgraad van 50 à 60 % is net ideaal voor je lederen salon.
  • Voorkomen is beter dan genezen. Heb je bijvoorbeeld last van een vette hoofdhuid, dan is een beschermdoekje op de zetel leggen zeker geen slecht idee.

Onderstaand product is bij ons te verkrijgen voor het onderhouden en reinigen van uw stoffen salon of stoelen:

De verzorgingsset bevat:

  • 250 ml flacon Leather Care & Protect
  • 250 ml flacon Natural Leather Cleaner
  • Doek

LET OP! Deze set niet gebruiken op geschuurd/geborsteld leder, zoals nubuck en suède.

Wenst u een garantie op uw lederen salon? Ook dat is mogelijk. Download hier onze brochure.