fbpx
Massief hout

Massief hout

Een van de belangrijkste en typerende kenmerken van massief hout is dat het werkt ! Hout is eigenlijk als een spons, als het droogt dan krimpt het, als het nat wordt dan zwelt het. Dit is een eigenschap die nooit weg gaat, volledig uitgedroogd hout bestaat niet. Bij het drogen van het hout, zal het hout onregelmatig krimpen, en net hierdoor ontstaan scheuren of kan het hout kromtrekken. Belangrijk is bijgevolg ook dat de ruimte waar de meubelen geplaatst worden niet meer vochtig is (door bijvoorbeeld pas uitgevoerde pleisterwerken) en dat ook de kamertemperatuur zo weinig mogelijk schommelt. In de wintermaanden kan de centrale verwarming verantwoordelijk zijn voor een te lage luchtvochtigheid, waardoor massief hout krimpscheurtjes kan vertonen. Hou er dus rekening mee dat u de luchtvochtigheid onder controle houdt.

Het hout kan ook gebeitst worden. Hierdoor word het blanke hout gekleurd maar nog niet beschermd. Hout dat gebeitst wordt, blijft altijd onderhevig aan verkleuringen. Onbehandeld hout dat gebeitst wordt, zal pas na het beitsen zijn eerste verkleuring krijgen telkens afhankelijk van de vochtigheidsgraad en het looizuurgehalte die voor iedere plank anders is, waardoor iedere stuk hout dan ook anders reageert op de beitsbehandeling. Delen van de kasten die nadien in het zonlicht staan zullen anders verkleuren dan delen die nooit rechtstreeks zonlicht krijgen.

Na het beitsen word er een vernislaag als beschermlaag aangebracht op het hout

Massieve panelen die gevernist zijn kunnen best onderhouden worden door ze af te stoffen met een zachte droge doek en te reinigen met een gewone vochtige doek, best zonder schoonmaakmiddelen. Na het afnemen met de vochtige doek, gewoon navegen met een droge doek. Voor vlekken zijn er specifieke producten bij ons te koop. Probeer ze altijd eerst uit op een onopvallende plaats.

Opgepast Nooit water laten staan op de meubels. Uw meubel na het poetsen steeds droogvegen. Gebruik geen polijstmiddelen, wasmiddelen, meubelreinigers, bleekmiddelen. Gebruik ook geen reinigingsmiddelen met sterke zuren en sterke base (zouten).  Gebruik geen stoomreinigers. Nooit schuurmiddelen, schuurpoeders en/of schuursponsjes en staalwol gebruiken. De reden hiervoor is dat deze middelen, net als te ruwe doeken of schuursponzen, blijvende glanssporen of glansplekken veroorzaken als u te hard wrijft of schuurt, wat betekent dat oppervlak onherroepelijk is beschadigd.