onderhoudstips
rode-lijn

Onderhoudstips

Nu je interieurdroom werkelijkheid geworden is, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Daarom delen wij graag onze expertise over de verschillende materialen en het onderhoud ervan. Met deze onderhoudstips geniet je levenslang van je nieuwe interieur.

ONDERHOUD KEUKENTOESTELLEN

Reinig je kookplaat met een uitgewrongen licht vochtige zachte doek of spons, gedompeld in water met een beetje niet bijtend, zacht reiningingsproduct (type dreft). Je kan ook schoonmaakmiddelen gebruiken die specifiek dienen voor het weghalen van kalk- en vetspatten. Sommige producten laten op het glas een laag achter die nadien beschermt tegen spatten waardoor het onderhoud nadien makkelijker verloopt. Deze producten kan je dus best ook eenmaal per maand preventief gebruiken

Een vitrokeramische plaat kuis je bij voorkeur af wanneer de plaat nog niet helemaal is afgekoeld. Cerafix wordt aangeraden ingeval van vlekken op een keramische kookplaat. Opgepast : Nooit met scharen, messen of andere voorwerpen krabben. Dit zou tot krassen kunnen lijden! Ook nooit met schuursponsjes of staalwol schuren!

Bij een inductiekookplaat is het risico op inbranden zo goed als volledig uitgesloten, want tijdens het koken ligt de temperatuur van een inductieplaat veel lager.

Het is belangrijk dat je bij een gaskookplaat na elke kookbeurt het vuil verwijdert met een doek. Specifieke producten voor moeilijk te verwijderen vlekken zijn beschikbaar. Schuurmiddelen of schuursponsjes zijn ook voor gaskookplaten af te raden.

De onderdelen van een gaskookplaat zoals de pannendragers, de brander en branddeksels mogen niet in de afwasmachine. Ze zouden ze kunnen beschadigd raken, beginnen roesten en het email kan worden aangetast. Ook hier geldt dat ze best gereinigd worden met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel.

Opgelet: een oven moet koud zijn voor je hem reinigt.

Ovendeuren kunnen gereinigd worden met een licht vochtige zachte doek of spons, gedompeld in water met een beetje niet bijtend, zacht reiningingsproduct (type dreft).Voor ovendeuren in aluminium of inox bestaan er specifieke schoonmaakproducten. Deze worden eerst op een zeemvel aangebracht. Gebruik nooit een schuurspons of bijtende schoonmaakmiddelen: die kunnen het reliëf van het venster beschadigen of krassen veroorzaken.

Ovenwanden in glad email reinig je na ieder gebruik met behulp van een zachte doek en een beetje afwasmiddel.

De toebehoren uit de oven reinig je eveneens best na ieder gebruik. Je kan ze laten weken in water met wat afwasmiddel. Etensresten of vlekken kan je door middel van een borstel of spons met krabber verwijderen.

Hardnekkige vlekken op de bakplaat verwijder je het best door baksoda uit te strooien op de plaat en daar kokend water overheen te gieten. Laat dit mengsel een paar uur intrekken en je zal versteld staan van het resultaat.

Enkel het vuil op de ovenbodem mag worden weggehaald met een spons en afwasmiddel. Hou de ovenbodem proper zodat er minder rook- en geurontwikkeling is wanneer je de oven de volgende keer gebruikt.

Bepaalde ovens hebben ingebouwde reinigingsfuncties. Deze zorgen voor een vlottere reiniging. Wanneer je een oven hebt met Katalyse of Pyrolyse raadpleeg dan zeker de handleiding.

De pyrolysereiniging gebeurt automatisch: de oven is zelf reinigend.

Het principe: Alle vuil wordt verwijderd, zelfs daar waar je er niet aan kunt, omdat het wordt verbrand door de temperatuur van de oven, die tot een maximale temperatuur van 500 °C stijgt. Opgelet voordat je de pyrolyse start moet je alle toebehoren uit de oven halen.

De voordelen hiervan zijn groot. Je hebt een perfecte reiniging omdat deze reinigingswijze vet én suiker verwijdert. Bovendien is het ook gemakkelijk en goedkoop. Na een pyrolyse verwijder je met een vochtige doek gewoon het dunne laagje as dat overblijft na de verbranding van het vuil. De oven ziet er vlekkeloos uit. De start van de pyrolyse kan bovendien uitgesteld worden om bijvoorbeeld van het nachttarief te genieten, of de pyrolysecyclus op te starten na het bakken om van de warmte van de oven te profiteren, of het programma aanpassen aan de mate van vervuiling van de oven om zo energie te besparen. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over de veiligheid. De temperatuur van de zogenaamde ‘koude’ deuren wordt tijdens de pyrolyse onder ongeveer 60 °C gehouden en onder 30 °C tijdens een bereiding op 200 °C. De deur van de oven blijft vergrendeld tot de wanden zijn afgekoeld. Zo blijven de risico’s op brandwonden beperkt.

De reiniging via katalyse: een zelf ontvettende oven.

Het principe: Je herkent een katalyseoven aan de binnenwanden, die poreus en ruw aanvoelen. Dit type van wand neemt de bakvetten op. De katalyse vernietigt het opspattend vet via oxidatie tijdens de bereiding van gerechten boven 200 °C.

De voordelen van een katalyse oven zijn uitgebreid. Zo is dit een slimme en snelle oplossing voor het reinigen van jouw oven. De katalyse kan worden uitgevoerd door de oven na ieder gebruik 10 tot 15 minuten op maximumtemperatuur te laten werken. Ovens met katalyse hebben het voordeel dat de vetspatten op de ovenwanden worden geabsorbeerd en afgebroken. Dit procedé werd speciaal ontwikkeld voor vet en is dus niet geschikt voor suikerspatten. Om de katalyse te activeren moet de oven één uur lang een temperatuur hebben van 200 °C . Opgelet: je dient eerst alle toebehoren uit de oven te halen!

Na de katalyse dien je de oven nog te reinigen met een spons en ontvettend afwasmiddel. De reiniging is minder grondig met katalyse dan met pyrolyse. De katalysewanden hebben ook een beperkte levensduur: om de 5 jaar ongeveer, afhankelijk van het gebruik, moeten ze worden vervangen. Het gebruik van aluminiumfolie, schuurproducten of afbijtmiddelen brengt onherroepelijke schade toe aan jouw katalyseoven.

De magnetron wordt het best gereinigd na elk gebruik. Wanneer je spatten of hardnekkige vlekken hebt, kan je deze het best losweken door te stomen. Je doet dit door een natte keukenhanddoek gedurende 30 seconden op te warmen op de hoogste stand. Nadien kan je eenvoudig met een vochtige doek de spatten verwijderen.

Wanneer je last hebt van onaangename geuren kan je deze het laten verdwijnen door een kom water met enkele schijfjes citroen in de magnetron te plaatsen. Je laat dit 2-4 minuten opwarmen in de magnetron en de geurtjes zijn verdwenen.

Reinig ook regelmatig de dichting van de magnetron zodat deze gemakkelijk blijft sluiten.

Er zijn heel wat verschillende dampkappen te verkrijgen. Vaak worden er ook meerdere materialen in 1 dampkap gecombineerd zoals bijvoorbeeld, inox en glas. Voor het reinigen van een dampkap gebruik je, ongeacht het materiaal, een zachte doek met wat afwasmiddel. Gebruik nooit een spons omdat deze de dampkap zou kunnen beschadigen.

Dampkappen zijn voorzien van filters, deze moeten regelmatig gereinigd en / of vervangen worden. De gebruikte filter is afhankelijk van het type dampkap. Raadpleeg hiervoor de handleiding.

Metalen vetfilters moeten regelmatig worden gereinigd. Hoe meer verzadigd ze zijn, hoe minder goed de dampkap werkt, en hoe groter het risico op brand. Vetfilters dienen om de 2 maand vervangen te worden. Raadpleeg hiervoor de handleiding om te weten hoe ze gedemonteerd moeten worden. De filters mogen in de vaatwasser of je kan ze ook reinigen in een sopje van warm water en soda of een vaatwastablet. Reinig ze zorgvuldig mat een sponsje en spoel alles goed af.

Plakkerige aanslag verdwijnt met paraffineolie of met een papje van vloeibaar afwasmiddel en vaatwaspoeder. Droog de filters goed af vooraleer je ze terugplaatst. Als je het rooster van de dampkap inspuit met siliconenspray, zal vet zich minder snel eraan vasthechten.

Ook de filter van de afzuigkap dient regelmatig vervangen te worden. Na enkele maanden heeft hij zoveel vet opgeslorpt dat hij niet meer goed werkt. Indien je een recirculatiedampkap hebt, moet je ook de koolstoffilter regelmatig vervangen, bij voorkeur om de drie maanden. Die kan niet worden gewassen. Een verzadigde koolstoffilter is onschadelijk en mag bij het gewone huishoudafval worden gegooid. De referentie van de filter die in jouw dampkap past, vind je op het plaatje van het toestel. Noteer de datum waarop je de filter hebt vervangen.

Tip: Indien je problemen hebt met de afstandsbediening dan kan het veranderen van de frequentie het probleem soms verhelpen. Kijk hiervoor in de handleiding.

Een  koelkast moet je 1 keer per maand reinigen. Dit doe je door eerst de frigo volledig uit te schakelen en de plateaus, laden en deuren te reinigen. De binnenkant maak je schoon met een spons en een ontsmettend detergent. Je begint hiervoor het best bovenaan. Vergeet ook niet het rubber van de deur te reinigen, je kan hiervoor een tandenborstel gebruiken. Spoel na met helder water en wrijf alle oppervlakken, ook de legplateaus, droog met een schone doek. Voor een optimale werking van jouw koelkast moet de lucht aan de achterzijde correct circuleren. Verwijder daartoe twee keer per jaar het stof van de roosters achteraan het toestel. De buitenwanden van de koelkast reinig je met een spons en wat zeep.

Tip: Onderaan, vanachter in de koelkast zit een gaatje met daarin een staafje. Soms zit dit gaatje verstopt waardoor het water niet weg kan en het onderaan in de koelkast blijft staan. Dit probleem zorgt soms ook voor ijsvorming. Een paar keer op en neer gaan met het staafje zorgt er voor dat de verstopping weg is en dat het water terug kan weglopen. Als je een koelkast zonder staafje hebt kan je een wattenstaafje gebruiken.

Een diepvriezer moet je best 1 tot 2 keer per jaar helemaal laten ontdooien wanneer deze niet over een no-frosttechniek beschikt. Hiervoor haal je de stroomtoevoer eraf en maak je de diepvriezer helemaal leeg. Nadien plaats je enkele kommen met kokend water op onderzetters in de diepvriezer, dicht tegen de ijslaag. Doe de deur dicht en warm het water om de 10 à 15 minuten opnieuw op zodat al het ijs ontdooit. Neem al het ijs regelmatig weg en dweil het dooiwater op.

Je kan ook het ijs voorzichtig wegkrabben met een ijskrabber om dit proces te versnellen. Wrijf de binnenkant van de vriezer goed droog, zet hem weer aan en laat hem 10 à 15 minuten draaien vooraleer je alle voedsel terugzet.

Als de vriezer ontdooid is, kan je hem ook inwrijven met een schoonmaakdoekje met een dun laagje vaseline. Daardoor hecht het ijs niet aan en zal het bij de volgende keer ontdooien gemakkelijker loslaten.

Heel wat diepvriezers zijn tegenwoordig uitgerust met de no-frosttechniek. Een ventilator brengt de lucht in circulatie, waardoor de temperatuur overal constant is, en de producten snel en gelijkmatig ingevroren worden. IJs- en rijpvorming wordt zo tegen gegaan en deze apparaten hoeven niet ontdooid te worden.

Een vaatwas is voorzien van een filter. Deze reinig je best na elk gebruik. Je kan deze afspoelen onder stromend water. Wanneer je dit niet doet, kan de filter verstopt raken en dit verhindert de goede werking van het toestel.

Het dichtingsrubber van de deur en de reservoirs voor de was- en spoelproducten maak je regelmatig schoon met een vochtige doek.

Ook de sproeiarmen dienen gereinigd te worden om de 4 à 6 maanden. Wanneer de sproeigaatjes verstopt raken, zal de vaat niet proper zijn. Je kan de gaatjes vrij maken met een puntig voorwerp zoals een breinaald of tandenstoker. Van sommige modellen kan je de sproeiarm losmaken en grondig afspoelen onder stromend water.

Het zoutreservoir dient regelmatig bijgevuld te worden. De vaatwasser geeft dit zelf aan. Gebruik hiervoor alleen specifiek regenereerzout. Andere producten kunnen de vaatwasmachine beschadigen. Bij een nieuwe vaatwasmachine giet je de eerste keer eerst een liter water in het zoutreservoir. De volgende keren is dat niet meer nodig. Verwijder het zout dat rond de opening van het reservoir is gemorst. Opgelet na het bijvullen kunnen er water en zout uit het zoutreservoir stromen. Dit mengsel kan de binnenkuip van de vaatwasmachine doen roesten. Je kan dit voorkomen door een programma te starten van zodra het reservoir is bijgevuld.

Indien jouw water veel ijzer en kalk bevat kan je regelmatig een ontkalkingsproduct gebruiken. De waterhardheid van jouw gemeente kan je opvragen bij de Watermaatschappij of via hun website https://www.vmw.be. Een groot gedeelte van de servicegevallen wordt opgelost door het toestel simpelweg te “resetten”. Hoe je dat doet, vind je terug in de handleiding die bij ieder toestel wordt meegeleverd.

Opgepast: De vaatwasser moet je volledig dicht laten en pas openen wanneer de vaat volledig droog en afgekoeld is. Na het einde van het programma de deur dus zeker niet meteen openen, laat de temperatuur nog even zakken! Wanneer de vaatwasserdeur onmiddellijk na het einde van het programma geopend wordt, kunnen kunstofdeuren en keukendeurtjes waarvan de acryllaag of laklaag enigzins beschadigd is onder invloed van de hete dampen gaan zwellen. Dus enkel bij het in- en uitladen van de vaatwasser deze volledig openzetten.

Jouw koffietoestel of stoomoven dient op regelmatige basis geledigd en gereinigd worden. Je kan de voorkant en alle onderdelen afwassen door middel van een vochtige doek met afwasmiddel. Ontkalking en interne reiniging dient te gebeuren op regelmatige basis. Vele toestellen geven het onderhoud zelf aan. Bij deze procedure worden ontkalkingstabletten gebruikt. Voor de uitgebreide reinigingsprocedure verwijzen we naar de handleiding van het toestel.

Opgepast wanneer je een koffiezetter onder de hangkasten plaatst, moet je deze naar voren trekken wanneer je deze gebruikt. Ook de broodrooster, stoomunit, open microgolf, … niet rechtstreeks onder de bovenkasten plaatsen. De hete lucht en stoom die deze toestellen genereren zal invloed uitoefenen op de deuren van de bovenkasten. Jouw kasten zullen hiervan opzwellen. Plaats deze toestellen vóór de bovenkasten, of onder de afzuigkap indien mogelijk. Ook kookpotten die nog dampen niet onder de bovenkasten plaatsen maar onder de afzuigkap zetten.

ONDERHOUD VERSCHILLENDE MATERIALEN

Melamine wordt vervaardigd uit een meubelplaat (zeer hoge densiteit) veredeld met een laag melamine, en daarna rondom afgelijmd met een kantenband. Melamine wordt verkregen door lagen papier gedrenkt in melaminehars onder hoge druk samen te persen. Dit procédé laat toe om de melaminelaag eerst te kleuren en om een reliëfstructuur aan te brengen. De melamine laag wordt dan onder hoge druk op de meubelplaat bevestigd. Melamine is zeer stootvast, kleurvast, onderhoudsvriendelijk, en door de stevige pvc stootband zijn ook de zijkanten van de kasten zeer kindvriendelijk. Wij bieden melamine aan met gladde toplaag, met geparelde toplaag, en met houtimitatie. Voorbeelden hiervan zijn te bezichtigen in onze toonzaal. Deuren van melamine zijn altijd vlak, er zijn geen infrezingen mogelijk.

Melamineplaten hebben over het algemeen geen speciaal onderhoud nodig. De oppervlakken zijn gemakkelijk te reinigen. Dat geldt ook voor de oppervlakken met een structuur.  Reinig met warm water, een propere poetsdoek, microvezeldoek of een zachte spons.  Als je de platen nat reinigt, moet je ze daarna met absorberend keukenpapier of een microvezeldoek droogwrijven, dit is noodzakelijk om opzwelling te voorkomen. Om vlekken of strepen bij het reinigen te vermijden is het raadzaam nog eens met een doek met warm water over het oppervlak te gaan en daarna droog te wrijven met keukenpapier of een microvezeldoek. Als het oppervlak een structuur heeft dan moet je poetsen in de richting van de structuur.

Gebruik in de handel courant verkrijgbare schoonmaakproducten, groene of huishoudzeep, zonder schurende en bijtende bestanddelen voor het verwijderen van vlekken. Veeg de plaat vervolgens af met proper water en verwijder het resterende reinigingsmiddel helemaal om strepen te voorkomen. Wrijf het oppervlak daarna droog met schone poetsdoeken of keukenpapier. Vetresten moeten zo snel mogelijk, ten laatste binnen de 24 uur, verwijderd worden, omdat een te lange inwerking ook tot een beschadiging van het oppervlak kan leiden.

Opgepast Nooit water laten staan op het keukenoppervlak. Jouw keuken na het poetsen steeds droogvegen.  Gebruik geen polijstmiddelen, wasmiddelen, meubelreinigers, bleekmiddelen. Gebruik ook geen reinigingsmiddelen met sterke zuren en sterke base (zouten).  Gebruik geen stoomreinigers. Nooit schuurmiddelen, schuurpoeders en/of schuursponsjes en staalwol gebruiken. De reden hiervoor is dat deze middelen, net als te ruwe doeken of schuursponzen, blijvende glanssporen of glansplekken veroorzaken als je te hard wrijft of schuurt, wat betekent dat oppervlak onherroepelijk is beschadigd.

Laminaat is een plaatmateriaal bestaande uit verschillende samengeperste laagjes melamine harsen, die samen een vel vormen. Dit laminaatvel wordt aan beide zijden op een spaanderplaat, multiplexplaat of mdfplaat verlijmd. Zo krijgt men een opgelijmde laminaatplaat. Uitzicht is gelijk aan een melamineplaat, maar een laminaatplaat is stootvaster en minder buigzaam. Deze wordt net als melamine daarna rondom afgelijmd met een kantenband.

Laminaatplaten hebben over het algemeen geen speciaal onderhoud nodig. De oppervlakken zijn gemakkelijk te reinigen. Dat geldt ook voor de oppervlakken met een structuur.  Reinig met warm water, een propere poetsdoek, microvezeldoek of een zachte spons. Laat eventueel inwerken, neem weg met een schone doek, en wrijf droog. Gebruik nooit een schuurspons Als je de platen nat reinigt, moet je ze daarna met absorberend keukenpapier of een microvezeldoek droogwrijven, dit is noodzakelijk om opzwelling te voorkomen. Om vlekken of strepen bij het reinigen te vermijden is het raadzaam nog eens met een doek met warm water over het oppervlak te gaan en daarna droog te wrijven met keukenpapier of een microvezeldoek. Als het oppervlak een structuur heeft dan moet je poetsen in de richting van de structuur.

Gebruik in de handel courant verkrijgbare schoonmaakproducten, groene of huishoudzeep, zonder schurende en bijtende bestanddelen voor het verwijderen van vlekken. Veeg de plaat vervolgens af met proper water en verwijder het resterende reinigingsmiddel helemaal om strepen te voorkomen. Wrijf het oppervlak daarna droog met schone poetsdoeken of keukenpapier. Vetresten moeten zo snel mogelijk, ten laatste binnen de 24 uur, verwijderd worden, omdat een te lange inwerking ook tot een beschadiging van het oppervlak kan leiden.

Bij sterke vervuiling en verkleuring door lange inwerking van thee, koffie, vruchtensappen, enz.: breng Cif Cream of Chemico onverdund aan op een vochtige zachte spons, en veeg schoon zonder drukken (!). Vervolgens naspoelen en droogwrijven met een schone doek of microvezeldoek. Voor het verwijderen van potlood, viltstift, lippenstift, balpen, was, schoensmeer, nicotine, verf, lijm of stempelinkt gebruik je thinner, wasbenzine, aceton of spiritus en een zachte doek. Wrijf totdat het product volledig is opgelost en er geen sluier achterblijft. Test al deze producten eerst op een niet-zichtbare plaats.

Opgepast Nooit water laten staan op het keukenoppervlak. Jouw keuken na het poetsen steeds droogvegen.  Gebruik geen polijstmiddelen, wasmiddelen, meubelreinigers, bleekmiddelen. Gebruik ook geen reinigingsmiddelen met sterke zuren en sterke base (zouten).  Gebruik geen stoomreinigers. Nooit schuurmiddelen, schuurpoeders en/of schuursponsjes en staalwol gebruiken. De reden hiervoor is dat deze middelen, net als te ruwe doeken of schuursponzen, blijvende glanssporen of glansplekken veroorzaken als je te hard wrijft of schuurt, wat betekent dat oppervlak onherroepelijk is beschadigd.

Een van de belangrijkste en typerende kenmerken van massief hout is dat het werkt ! Hout is eigenlijk als een spons, als het droogt dan krimpt het, als het nat wordt dan zwelt het. Dit is een eigenschap die nooit weg gaat, volledig uitgedroogd hout bestaat niet. Bij het drogen van het hout, zal het hout onregelmatig krimpen, en net hierdoor ontstaan scheuren of kan het hout kromtrekken. Belangrijk is bijgevolg ook dat de ruimte waar de meubelen geplaatst worden niet meer vochtig is (door bijvoorbeeld pas uitgevoerde pleisterwerken) en dat ook de kamertemperatuur zo weinig mogelijk schommelt. In de wintermaanden kan de centrale verwarming verantwoordelijk zijn voor een te lage luchtvochtigheid, waardoor massief hout krimpscheurtjes kan vertonen. Hou er dus rekening mee dat je de luchtvochtigheid onder controle houdt.

Het hout kan ook gebeitst worden. Hierdoor word het blanke hout gekleurd maar nog niet beschermd. Hout dat gebeitst wordt, blijft altijd onderhevig aan verkleuringen. Onbehandeld hout dat gebeitst wordt, zal pas na het beitsen zijn eerste verkleuring krijgen telkens afhankelijk van de vochtigheidsgraad en het looizuurgehalte die voor iedere plank anders is, waardoor iedere stuk hout dan ook anders reageert op de beitsbehandeling. Delen van de kasten die nadien in het zonlicht staan zullen anders verkleuren dan delen die nooit rechtstreeks zonlicht krijgen.

Na het beitsen word er een vernislaag als beschermlaag aangebracht op het hout

Massieve panelen die gevernist zijn kunnen best onderhouden worden door ze af te stoffen met een zachte droge doek en te reinigen met een gewone vochtige doek, best zonder schoonmaakmiddelen. Na het afnemen met de vochtige doek, gewoon navegen met een droge doek. Voor vlekken zijn er specifieke producten bij ons te koop. Probeer ze altijd eerst uit op een onopvallende plaats.

Opgepast Nooit water laten staan op de meubels. Jouw meubel na het poetsen steeds droogvegen. Gebruik geen polijstmiddelen, wasmiddelen, meubelreinigers, bleekmiddelen. Gebruik ook geen reinigingsmiddelen met sterke zuren en sterke base (zouten).  Gebruik geen stoomreinigers. Nooit schuurmiddelen, schuurpoeders en/of schuursponsjes en staalwol gebruiken. De reden hiervoor is dat deze middelen, net als te ruwe doeken of schuursponzen, blijvende glanssporen of glansplekken veroorzaken als je te hard wrijft of schuurt, wat betekent dat oppervlak onherroepelijk is beschadigd.

Voor het onderhoud  van gelakte mdf zijn er geen speciale producten nodig. Neem ze af met een vochtige doek en wrijf ze daarna droog. Eventuele vlekken verdwijnen met warm water en een weinig schoonmaakmiddel, zuivere terpentine, wasbenzine of een lakreiniger. Gebruik zeker geen meubelolie, meubelwas, ammoniak of schuurmiddelen. Lak- en verflagen zijn daartegen niet bestand. Wees ook heel voorzichtig met nagellakremover, parfum, haarlak, aftershave en muggenspray.

Leder is een natuurproduct. Een lederen zetel ziet er prachtig en luxueus uit, maar alleen met een regelmatig een aangepast onderhoud blijft je salon lang mooi.

Er zijn heel wat voordelen aan een lederen salon. Zo is een lederen zetel onderhouden en reinigen vrij eenvoudig en niet erg tijdrovend. Een licht vochtige zachte doek is doorgaans genoeg om je lederen salon te reinigen. Omdat kraantjeswater kalk kan bevatten wat kringen kan nalaten, gebruik je best gedestilleerd water of flessenwater.  Zolang de gemorste vloeistoffen snel worden opgenomen, is de kans klein dat er vocht in de zetel trekt en er blijvende vlekken achterblijven. Leder is immers sowieso in zekere mate vochtbestendig en je zetel heeft ook een extra vochtwerend beschermlaagje gekregen voor hij geleverd werd. Snel handelen is dus de boodschap!

Wrijf je lederen zetel minstens om de 2 weken snel even af met een licht vochtige doek zonder zeep. Zo worden zowel zichtbare als onzichtbare onzuiverheden regelmatig van het lederoppervlak verwijderd voor ze in het leder intrekken.

Wat wél snel in leder trekt, zijn vetten en oliën. Een vetvlek kan je vaak verwijderen met een zachte, witte gom. Zorg er wel voor dat je gom helemaal proper is of je krijgt het omgekeerde effect! Lukt het niet om de vlek weg te gommen, dan probeer je best een aangepast lederreinigingsproduct. Die bevatten doorgaans weinig glycerine en zeker geen alkaline. De professionele reinigingsproducten van Protexx® bijvoorbeeld kunnen we zeker aanbevelen voor het onderhoud van je lederen zetel. Deze producten kan je trouwens ook in onze winkel aankopen. Let wel op bij het gebruik van vette crèmes of reinigingsproducten. Als die niet gelijkmatig over het oppervlak verdeeld worden, riskeer je vlekken en kleurverschillen. Test producten altijd eerst even uit op een weinig zichtbare plaats om zeker te zijn dat je niet meer kwaad dan goed doet.

Om je lederen salon soepel en in topconditie te houden, breng je best 2 keer per jaar een aangepaste ledercrème aan.

Verder zijn er nog een aantal aanbevelingen:

  • Zet je lederen salon nooit in direct zonlicht. De schadelijke UV-straling kan verkleuringen veroorzaken. Protexx lederbescherming aanbrengen voor ingebruikname, kan dergelijke verkleuring vermijden.
  • Plaats je lederen zetel niet te dicht bij een warmtebron zoals een kachel of radiator. De warmte kan het leer doen uitdrogen wat barsten en scheuren in de hand werkt. Meer nog, een vochtigheidsgraad van 50 à 60 % is net ideaal voor je lederen salon.
  • Voorkomen is beter dan genezen. Heb je bijvoorbeeld last van een vette hoofdhuid, dan is een beschermdoekje op de zetel leggen zeker geen slecht idee.

Onderstaand product is bij ons te verkrijgen voor het onderhouden en reinigen van jouw stoffen salon of stoelen:

De verzorgingsset bevat:

  • 250 ml flacon Leather Care & Protect
  • 250 ml flacon Natural Leather Cleaner
  • Doek

LET OP! Deze set niet gebruiken op geschuurd/geborsteld leder, zoals nubuck en suède.

Wenst je een garantie op jouw lederen salon? Ook dat is mogelijk.

Het is aangeraden de stof van jouw meubel regelmatig te reinigen met een stofzuiger. Vlekken worden best verwijderd met een vochtige propere doek, gedrenkt in een zachte zeepoplossing en vervolgens goed uitgewrongen. Producten met blekende bestanddelen (zoals waspoeders) moeten worden vermeden. Deze kunnen namelijk inwerken op de kleuren. Na het reinigen met zeep moet in elk geval worden nagespoeld met proper water en een propere doek

In de loop van de tijd verkleurt iedere stof door invloed van licht. Vooral felgekleurde of donkere stoffen. Vermijd daarom zoveel mogelijk direct zonlicht op jouw meubelen.

Stof en zand zijn boosdoeners: zij versnellen de slijtage van de vezels. Regelmatig stofzuigen is de boodschap en dit met een glad mondstuk of aangepaste meubelborstel.

Onderhoud:

  • Eens per week reinig je de bekleding met een zachte borstel of met de stofzuiger. Strijk met de borstel of de zuigmond voorzichtig – en als jouw meubel met een poolstof bekleed is – altijd met de pool mee.
  • Stofpluizen afnemen met een klamvochtig doek.
  • Transpiratie en huidvetten kunnen de kleur en structuur van de vezels veranderen. Bij overmatig transpireren is preventieve bescherming aangeraden.
  • Knip eventuele lussen niet af, maar stop ze terug.
  • Afneembare hoezen kun je het beste chemisch laten reinigen.
  • De vast gestoffeerde delen kunnen met droogschuim gereinigd worden.Gebruik alleen droogschuim van bekende merken en volg daarvan de gebruiksaanwijzing.

In geval van vlekken:

  • Onmiddellijk behandelen met water terwijl de vlek nog vers is.
  • Eerst vaste bestanddelen zoveel mogelijk verwijderen met een lepel.
  • Direct een badstof – niet pluizend en niet kleurafgevend – handdoek natmaken met koud water, uitwringen en op de vlek plaatsen. Laat de badstof handdoek liggen. Als de handdoek verzadigd is, deze vervangen tot de vlek niet meer afgeeft. Laat dan de handdoek liggen tot deze droog is.Gebruik nooit keukenpapier of papieren servetten en zeker niet als deze bedrukt zijn.
  • Wrijf in rustige, lange halen en wrijf nooit te hard omdat dit de structuur van de stof kan beschadigen. Dit is onherstelbaar!
  • Als er na de behandeling van vlekken kringen overblijven, raden wij je aan de stof eerst goed te laten drogen en dan het hele oppervlak met droogschuim te behandelen.
  • Wanneer je de stof met welk middel dan ook wil schoonmaken, probeer dan altijd eerst op een minder zichtbare plaats of de stof en de kleur niet aangetast worden.
  • Vooral wanneer de stof om een schuimkern gestoffeerd is (de vaste stoffering) moet je spaarzaam omgaan met het oplosmiddel. Het kan anders het zachte schuim onder de stof aantasten

Onderstaand product is bij ons te verkrijgen voor het onderhouden en reinigen van jouw stoffen salon of stoelen:

Deze set bevat twee gespecialiseerde producten voor het optimaal beschermen en reinigen van nieuwe en gebruikte meubelstoffen.

De verzorgingsset bevat:

  • 500ml Textile Protector
  • Reinigingswashand
  • 500ml Textile Cleantex
  • Doek

Wens je een garantie op jouw stoffen salon? Ook dat is mogelijk.

ONDERHOUD WERKBLADEN

Keramiek wordt gemaakt uit een mengsel van porselein, klei, kleurstoffen en andere keramische bindmiddelen. Dit mengsel wordt vervolgens onder een hoge druk gebakken en geperst om een licht maar toch bijzonder stevig materiaal te verkrijgen. Keramiek is zeer goed bestand tegen ultraviolet licht en verschiet na verloop van tijd niet van kleur. Het heeft een zeer krasvast oppervlak en is ook vlekvast. Keramiek heeft een extreem lage poreusheid en is daardoor bestand tegen chemische stoffen. Druppels of spatten van alledaagse huishoudelijke chemische stoffen zoals bleekmiddel, afvoerreinigers of ovenontvetters brengen geen schade toe aan keramiek. Daarnaast is keramiek ook bestand tegen extreme temperatuurwisselingen.

Schoonmaken doe je met neutrale zeep en water met een zuivere spons of microvezeldoek. Vermijd hierbij het indrogen van water om kalkafzetting te voorkomen. Op gepolijste en weinig absorberende oppervlakken is het niet aangeraden om met vettige producten te onderhouden (bijvoorbeeld bepaalde afwaszepen puur). Deze leggen een vettige “filmlaag” op het werkblad waarin kringen van glazen, enz snel zichtbaar zijn.

Voor het dagelijks onderhoud van keramiek gebruik je Q-action met een sponsje. Verwijder de zeep met water en droog na met papier. Het is belangrijk om zeepresten te verwijderen, vooral bij de gepolijste versies. Afhankelijk van het type vlek, adviseren wij het gebruik van volgende reinigingsproducten :

Opgepast! Ga nooit op het werkblad zitten of staan. Dit om het scheuren of barsten door extreme spanningen te vermijden. Het werkblad is niet bestand tegen onevenwichtige belastingen. Bij de spoelbak, de kookplaat en bij uitsparingen en overhangende delen is het risico op breuken het grootst. Niet rechtstreeks op het werkblad snijden. Gebruik steeds een snijplank voor het bereiden van voedsel. Zet nooit hete pannen, kookpotten of toestellen rechtstreeks op het oppervlak maar gebruik altijd een onderzetter! Vermijd hoge temperaturen van een directe warmtebron. Vermijd contact met een naakte vlam. Het werkblad en spatwand zou namelijk kunnen barsten door een temperatuur schok. Nooit schuurmiddelen en/of schuursponsjes of staalwol gebruiken op het werkblad of de spatwand.

Laminaat werkbladen bestaan uit een kern en een toplaag. Op deze kern wordt dan een toplaag aangebracht : HPL (High Pressure Laminate). HPL is samengesteld uit een aantal lagen. Een harde transparante kunsthars bovenlaag – melamine – met daaronder een in kleur en design bedrukte papieren décorlaag.

De voorkant van het kunststof blad kan afgewerkt worden met waterkering, gewoon afgerond zonder waterkering, of recht afgewerkt (voorkant afgelijmd met laminaat). Bij werkbladen van multiplex kan de spoelbak mooi vlakbouw ingefreesd worden. Dit is veel mooier en makkelijker te onderhouden dan een opbouw spoelbak en omdat multiplex watervast is, is de kans op zwellen dan ook zeer klein.

Neem het blad regelmatig af met een vochtige doek en verwijder vuil en vlekken het liefst direct. Normaal vuil zoals vet, olie, vingerafdrukken, kalkresten, roest, koffie, thee, was, bloed en rode wijn haal je weg met een huishouddoekje en een beetje afwasmiddel. Laat eventueel een tijd inwerken, spoel grondig na met helder water. Wrijf het werkblad goed droog na reinigen. Hardnekkige vlekken en aangekoekte resten kun je verwijderen met de gebruikelijke zachte (niet schurende) huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Je kan bij sterke vervuiling en verkleuring door lange inwerking van thee, koffie, vruchtensappen, enz. hetvolgende doen: breng Cif Cream of Chemico onverdund aan op een vochtige zachte spons, en veeg schoon zonder drukken (!). Vervolgens naspoelen en droogwrijven met een schone doek of microvezeldoek. Voor het verwijderen van potlood, viltstift, lippenstift, balpen, was, schoensmeer, nicotine, verf, lijm of stempelinkt gebruik je thinner, wasbenzine, aceton of spiritus en een zachte doek. Wrijf totdat het product volledig is opgelost en geen sluier achterlaat. Test al deze producten eerst uit op een niet-zichtbare plaats.

Opgepast! Vermijd wijnen, fruitsappen, en alle soorten bijtende producten (veeg ze onmiddellijk af) ! Ga nooit op het werkblad zitten of staan. Dit om het scheuren of barsten door extreme spanningen te vermijden . Het werkblad is niet bestand tegen onevenwichtige belastingen. Bij de spoelbak, de kookplaat en bij uitsparingen en overhangende delen is het risico op breuken het grootst.  Niet rechtstreeks op het werkblad snijden. Gebruik steeds een snijplank voor het bereiden van voedsel. Zet nooit hete pannen, kookpotten of toestellen rechtstreeks op het oppervlak van het werkblad maar gebruik altijd een onderzetter! Vermijd hoge temperaturen van een directe warmtebron zoals haardvuren, schoorstenen en BBQ’s. Vermijd contact met een naakte vlam. Het werkblad of spatwand zou namelijk kunnen barsten door een temperatuur schok. Nooit schuurmiddelen en/of schuursponsjes gebruiken op het werkblad of de spatwand. Let op met zware voorwerpen zoals bierkratten en boodschappenkratjes deze kunnen door het schuiven krassen veroorzaken op het werkblad.

Composiet is een heel dicht, niet-poreus materiaal. Bacteriën en schimmels krijgen daardoor geen dkans Composiet is ook een zeer compact materiaal, en daarom is het op gepolijste oppervlakken dikwijls zeer moeilijk extra impregneermiddelen aan te brengen. Op verzoete en “ruwere” oppervlakken is een extra impregneermiddel wel aangeraden als preventieve behandeling tegen vlekken.

Omdat composieten bestaan uit een mengeling van hars en aggregaat-korrels, is het zeer belangrijk dat sterk oplosmiddel houdende producten niet toegepast worden op dergelijke oppervlakken.

De 3 afwerkingen in composiet

Polie Gepolijste Composiet, makkelijk herkenbaar aan het glanzende effect. Ze staat garant voor een uitstekende dichtheid, diepe kleur en aanzienlijk verhoogde onderhoudsvriendelijkheid. Als groot voordeel benadrukken we dat deze afwerking geen oppervlakte bescherming (impregnering) meer behoeft. Gepolijste wanden van composiet zijn het meest krasgevoelig, eenmaal er krassen zijn, zijn deze bijna niet meer weg te krijgen.

Gezoet, velvet Gezoete Composiet, makkelijk herkenbaar aan het matte effect, maar het oppervlakteblad is minder egaal van kleur. De oppervlaktestructuur is anders bewerkt (bewust “beschadigd” waardoor de plaat minder blinkt en er microscopisch kleine weerhaakjes ontstaan) met als gevolg dat er sneller vlekken en kringen zichtbaar zijn.

Anticato Gestraalde composiet, makkelijk herkenbaar aan het ruwe effect. Bij deze afwerkingen is de oppervlaktestructuur veranderd van blinkend (dicht) naar een ruwer oppervlak. Hierdoor is de plaat meer gevoelig voor vingerafdrukken en/of vetvlekken en zijn vlekken en kringen sneller zichtbaar.

Eerste reiniging

Na plaatsing kan men best het oppervlak met een sterke reiniger (bijvoorbeeld Lithofin MN VUILOPLOSSER) reinigen vooraleer een impregneerproduct toe te passen. Met aceton kan het oppervlak eveneens gereinigd worden voor wat betreft vettiger vlekken of vlekken van plaatsingsproducten (siliconen,…).

Beschermende producten

Impregneermiddelen dringen in de poriën van de steen en kunnen het oppervlak enkel waterafstotend maken (hydrofoob), maar ook water- en vetafstotend (hydro- en oleofoob). De bescherming dient op een homogene manier aangebracht te worden op een droge en propere ondergrond.

– Voor gepolijste composiet-oppervlakken is meestal geen extra bescherming nodig omdat het oppervlak zeer compact is. Indien men toch een impregneermiddel wil gebruiken, kan men best Lithofin VLEKSTOP W gebruiken.

– Voor verzoete, Letano,… composiet-oppervlakken kan men best een extra impregneermiddel toepassen, bijvoorbeeld Lithofin MN PROTECTOR voor Composiet of Lithofin VLEKSTOP W.

Bij dergelijke compacte oppervlakken is het zeer belangrijk het overtollige impregneerproduct van het oppervlak te verwijderen (zie ook instructies op de verpakking van de leveranciers).

Het is belangrijk het oppervlak volledig te verzadigen. Dit kan eenvoudig getest worden door 24 uur na aanbrengen van het impregneermiddel wat water op het oppervlak te “morsen”. Indien na 15-20 minuten het oppervlak donkerder wordt, is het oppervlak nog niet volledig verzadigd en dient men extra impregneerproduct aan te brengen.

Verwijderen van vlekken en regelmatig onderhoud

Voor het dagelijks onderhoud volstaan een vochtige doek en een neutraal schoonmaakproduct (afwasmiddel bijvoorbeeld) ofwel een oplossing van azijn met water.

Veel “vlekken” op composiet-oppervlakken zijn eerder vlekken die OP het oppervlak aanwezig zijn (omdat het zo compact is). Dergelijke vlekken zijn meestal te verwijderen met bijvoorbeeld CIF Cream of VIM (niet voor gepolijste oppervlakken!), of met bijvoorbeeld Lithofin MN VUILOPLOSSER. Wrijf het werkblad schoon met een schone doek en spoel na met voldoende proper warm water. Hardnekkiger vlekken kunnen eventueel verwijderd worden met Lithofin WEXA (OPGELET: dit laatste product slechts max. 5 minuten op het oppervlak laten inwerken en daarna goed naspoelen!) of als je Cif Cream onverdund aanbrengt op een zachte spons, daarna flink op de vlek veegt, en naspoelt met voldoende proper warm water. Gemorste dranken en/of voedsel moet je zo snel mogelijk weghalen. Eenmaal opgedroogd zijn vooral koffie en thee nog moeilijk te verwijderen.

Producten die na opdrogen hard worden, zoals kauwgom, mosterd en vet, schraap je eerst weg met behulp van een stompe kunststofschraper. Vervolg met een oplossing van huishoudazijn en water en spoel na met proper water. Gebruik nooit een schuurmiddel. Daarmee kan je de polijstlaag beschadigen en doffe vlekken veroorzaken. Gebruik ook nooit een schuursponsje of staalwol, en evenmin schoonmaakmiddelen die bleekmiddel of ammoniak bevatten of die een ph-waarde hebben hoger dan 10. Let eveneens op met sommige soorten tabletten voor de vaatwasser, met ovenreinigers of ontstoppers, en met onderhoudsmiddelen op basis van siliconen. Vermijd ook contact met markeer- of drukinkten.

Op gepolijste en weinig absorberende oppervlakken is het niet aangeraden om met vettige producten te onderhouden (bijvoorbeeld bepaalde afwaszepen puur). Deze creëren snel een vettiger laag op het oppervlak, waarin kringen van glazen,… snel zichtbaar zijn. Indien dergelijke “vettiger” laag aanwezig is, kan men deze best verwijderen met bijvoorbeeld Lithofin MN VUILOPLOSSER.

Het onderhoud van keukenbladen kan gebeuren met een niet te vet onderhoudsproduct bijvoorbeeld Lithofin EASY CLEAN, een spray voor het onderhoud-beschermen-reinigen van keukenbladen.

Onderhoud van composiet

Opgepast Omdat composieten bestaan uit een mengeling van hars en aggregaat-korrels, is het zeer belangrijk dat sterk oplosmiddel houdende producten niet toegepast worden op dergelijke oppervlakken. Aceton is een voorbeeld van een oplosmiddel dat je zeker niet mag gebruiken. Composiet is gevoelig voor basen (ph hoger dan 7). Gebruik dus geen schoonmaakmiddelen die bleekmiddel of ammoniak bevatten zoals javel. Let dus ook op met sommige tabletten voor de vaatwasser. Bepaalde agressieve chemicaliën – zoals bijvoorbeeld in ovenreinigers of ontstoppers – kunnen blijvende schade toebrengen aan het oppervlak. Ook trichloorethaan, methyleenchloride, verfstripper en schoonmaakmiddelen met een hoge alkaline- of PH-waarde moet men vermijden.  Gebruik ook geen schoonmaakproducten op basis van marmermeel, Chloor of bleekwater.  Gebruik geen onderhoudsmiddelen op basis van siliconen. Vermijd contact met markeer- of drukinkten.

Ga nooit op het werkblad zitten of staan. Dit om het scheuren of barsten door extreme spanningen te vermijden . Het werkblad is niet bestand tegen onevenwichtige belastingen. Bij de spoelbak, de kookplaat en bij uitsparingen en overhangende delen is het risico op breuken het grootst. Zet ook geen zware objecten op het blad. Niet rechtstreeks op het werkblad snijden. Gebruik steeds een snijplank voor het bereiden van voedsel. Kwarts is harder dan metaal (keukenmes). Gebruik dus altijd een snijplank bij het verwerken van voedingsmiddelen ten einde metaalsporen op het materiaal te vermijden. Messen worden ook snel bot indien direct gebruikt op het blad. Zet nooit hete pannen, kookpotten of toestellen rechtstreeks op het oppervlak maar gebruik altijd een onderzetter! Vermijd hoge temperaturen van een directe warmtebron zoals haardvuren, schoorstenen en BBQ’s. Vermijd contact met een naakte vlam. Het werkblad zou namelijk kunnen barsten door een temperatuur schok. Dit ook om eventuele verkleuring van het oppervlak te voorkomen. De harsen die in de composiet zitten kunnen reageren op de te hoge temperatuur en dit kan tot onherstelbare schade leiden. Gebruik nooit een schuurmiddel, schuursponsje of staalwol, dit kan de polijstlaag beschadigen en doffe vlekken veroorzaken.

Belangrijk

Deze informatie werd met grote zorg verzameld en dient louter als indicatie. Ze biedt geen enkele garantie en dient als hulpmiddel en extra geheugensteun voor de verwerking en het onderhoud van kwartscomposietsteen.

Natuursteen is een gesteente, dat in de natuur wordt aangetroffen en dat na een eventuele bewerking, geschikt is als keukenwerkblad.

Onder natuursteen verstaat men :

  • Graniet
  • Arduin
  • Marmer

Eerste reiniging

Na plaatsing van het keukenwerkblad kan men best het oppervlak met een sterke reiniger (bijvoorbeeld Lithofin MN VUILOPLOSSER) reinigen vooraleer een impregneerproduct toe te passen. Eventuele siliconenvlekken van plaatsing kunnen verwijderd worden met Lithofin LÖSEFIX. Eventuele vetvlekken kunnen verwijderd worden met Lithofin LÖSEFIX of Lithofin OIL-EX. Bij keukenbladen speelt de vuilbelasting een grote rol, omdat in keukens veel met vlekkende producten wordt gewerkt. Daarom is het zeker interessant om keukenbladen preventief te behandelen (water- en vetafstotend te maken).

Beschermende producten

Impregneermiddelen dringen in de poriën van de steen en kunnen het oppervlak enkel waterafstotend maken (hydrofoob), maar ook water- en vetafstotend (hydro- en oleofoob). De bescherming dient op een homogene manier aangebracht te worden op een droge en propere ondergrond. Afhankelijk van het type steen wordt volgend impregneermiddel aangeraden om een steenoppervlak water- en vetafstotend te maken:

  • Graniet gepolijst: Lithofin VLEKSTOP MN of Lithofin VLEKSTOP W
  • Graniet verzoet of ruwe afwerking (gevlamd, gehamerd, Anciento…): Lithofin VLEKSTOP W of Lithofin VLEKSTOP MN (verdonkert lichtjes het oppervlak)
  • Basalt verzoet / gevlamd / Anciento: Lithofin VLEKSTOP W of Lithofin VLEKSTOP MN (verdonkert lichtjes het oppervlak)

Het is belangrijk het oppervlak volledig te verzadigen. Dit kan eenvoudig getest worden door 24 uur na aanbrengen van het impregneermiddel wat water op het oppervlak te “morsen”. Indien na 15-20 minuten het oppervlak donkerder wordt, is het oppervlak nog niet volledig verzadigd en dient men extra impregneerproduct aan te brengen.

Kleurverdiepende impregneermiddelen (bijvoorbeeld Lithofin VLEKSTOP PLUS) moeten op een homogene manier aangebracht worden op een droog oppervlak dat nog niet behandeld werd met andere impregneermiddelen (een droog en zuiver oppervlak).

Verwijderen van vlekken

Indien er toch vlekken in het keukenblad gekomen zijn (niet voldoende verzadigd met impregneermiddelen), zijn het meestal vetvlekken. Deze zijn het best te verwijderen met bijvoorbeeld Lithofin OIL-EX (vetverwijderende pasta). Voor ander vlekken kan je onderstaande tabel raadplegen:

OPGELET: nooit zure middelen toepassen op zuurgevoelige steenoppervlakken (zoals marmer en kalksteen)!

Regelmatig onderhoud

Op gepolijste en weinig absorberende steenoppervlakken is het niet aangeraden om met vettige producten te onderhouden (bijvoorbeeld bepaalde afwaszepen puur). Deze creëren snel een vettige laag op het oppervlak, waarin kringen van glazen,… snel zichtbaar zijn. Indien dergelijke “vettiger” laag aanwezig is, kan men deze best verwijderen met bijvoorbeeld Lithofin MN VUILOPLOSSER.

Het onderhoud van keukenbladen kan gebeuren met een niet te vet onderhoudsproduct bijvoorbeeld Lithofin EASY CLEAN, een spray voor het onderhoud-beschermen-reinigen van keukenbladen.

Belangrijke nota

Alle in de bovenstaande tekst vermelde producten worden als voorbeeld of ter illustratie gegeven. Wij kunnen op geen enkele wijze verantwoordelijk gesteld worden voor de deugdelijkheid van het product op zich en/of voor de deugdelijkheid ervan in combinatie met het type natuursteen waarmee het samen wordt gebruikt. Wat de verwerking van het product betreft moet de technische documentatie, opgemaakt door de producent, geraadpleegd en gevolgd worden. Daarnaast dient men steeds informatie in te winnen bij de producent over de toepasbaarheid van het product in combinatie met het type natuursteen dat men zal plaatsen.

Hi-Macs

Download hier de brochure

Fenix

Download hier de brochure

ONDERHOUD VERSCHILLENDE MATERIALEN

De meeste vlekken kunnen worden opgelost in water. In geval van vet en ollievlekken voeg je aan het water wat wasmiddel toe. Gebruik nooit reinigingsmiddelen op basis van zoutzuur of chloor. Vervuild roestvrij staal kan je te lijf gaan met borstels, vodden, vliesdoekjes, schuurmatjes en water- en stoomstralen. Werk hiervoor altijd mee in de borstelrichting van het materiaal. Staaldraadborstels of staalwol zijn taboe: hun achterblijvende sleetstoffen veroorzaken roest. Ook zeer agressieve scheikundige stoffen zoals cementsluierverwijderaar, borstelreinigers, verfafbijtmiddelen, ontstopper, zilverreiniger en ontwikkel- en fixeerbaden kunnen roestvrij staal ernstig aantasten. Wanneer een inox spoelbak toch met één van deze stoffen in contact is gekomen, spoel dan met overvloedig veel zuiver water en wrijf goed droog.

Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met een specifieke roestvrijstaalreiniger. Sommige spoelmiddelen kunnen op inox blauwpaarse of regenboogachtige verkleuringen achterlaten. Die zijn volkomen onschadelijk maar ze ogen niet mooi. Dergelijke vlekken verwijder je met een warme, 10%-citroenzuuroplossing of een roestvrijstaalreiniger. Breng het product aan met een vochtige doek, laat inwerken en spoel na met zuiver water. Je wil vermijden dat water na opdrogen doffe kalkranden achterlaat? Wrijf je inox spoeltafel na ieder gebruik goed droog met een textielvod of een papieren keukenrol.

Je kan bij ons ook terecht voor de onderhoudsproducten van Blanco. Deze zijn geschikt voor het onderhoud en de reiniging van jouw spoelbak

Kan een roestvrij stalen spoeltafel roesten?

Neen indien de spoeltafel gebruikt wordt voor normale huishoudelijke taken. Hou hiervoor rekening met volgende tips:

  • Verwijder regelmatig vuil en kalk
  • Gebruik geen reinigingsproducten die chloor bevatten
  • Wanneer je staalwol gebruikt om te poetsen, zorg er dan voor dat het uit roestvrij staal bestaat
  • Vermijd langdurig contact met vloeistoffen met een hoog zoutgehalte
  • Vermijd langdurig en direct contact met roestende bestanddelen (zoals bijvoorbeeld roestende gietijzeren pannen)

Opgelet: Kleine roestpartikels die afkomstig zijn uit de waterleiding kunnen kleine roestvlekken veroorzaken. Dit is vaak het geval bij nieuwe gebouwen of bij reparaties aan een oude waterleiding, waarbij roestpartikels in de waterleiding terecht komen.

Waarom komen de eerste krassen na de eerste weken van gebruik?

Ons roestvrij staal wordt geproduceerd met grote zorg en aandacht voor de laatste productietechnieken. Het roestvrij staal dat wij gebruiken is onderworpen aan strenge controles om zo een consistente en hoge kwaliteit van onze spoeltafels te verzekeren. De verschijning van lichte krassen is echter normaal. Aan de hand van onze producten BLANCO POLISH en de Spontex spons , kun je jouw spoeltafel ongeveer 2 tot 4 weken zacht, glanzend en krasvrij houden.

SILGRANIT® PuraDur® bestaat uit 80% fijn gemalen graniet. Dit wordt verbonden met een acrylmatrix, keramiek en kleurpigmenten

Belangrijkste kenmerken

  • SILGRANIT® PuraDur® is hittebestendig tot 280°C.
  • SILGRANIT® PuraDur® is steenhard en resistent tegen krassen. Normale impact van pannen en kookpotten of glazen die vallen, zullen geen breuk of barst veroorzaken.
  • Ja, SILGRANIT® PuraDur® is perfect veilig voor het gebruik van voedingsmiddelen en is hygiënisch. Spoeltafels in SILGRANIT® PuraDur® zijn door hun gepatenteerde hygiëne-beschermingsformule namelijk vuilafstotend en eenvoudig te onderhouden. Deze ingebouwde antibacteriële bescherming vermindert de groei van bacteriën gemiddeld met 98%.
  • SILGRANIT® kan niet verkleuren. Het materiaal is doorbakken SILGRANIT® en de kleur ligt dus niet als toplaag op de spoeltafel. Normaal huishoudelijk gebruik zorgt dus niet voor kleurveranderingen. Ook direct zonlicht heeft geen invloed op de kleur.

SILGRANIT® PuraDur® is erg eenvoudig in onderhoud. Vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen met een spons en een beetje water. Voor meer hardnekkige vlekken raden we het gebruik van een standaard commercieel reinigingsproduct of BLANCO ACTIV aan.

Omdat het oppervlak van SILGRANIT® PuraDur® zeer hard en slagvast is, kunnen metalen objecten zoals kookpotten metaalsporen achterlaten wanneer ze tegen het oppervlak schuren. Met de ruwe kant van de spons en wat water kun je deze vlekken eenvoudig verwijderen. Voor de hardnekkigere vlekken mag je een commercieel schuurmiddel of poeder gebruiken.

Wanneer er toch verkleuring optreedt, komt dit doordat kalkresten op de spoeltafel verkleuren door bijvoorbeeld koffie, thee of rode wijn. Dit wekt de indruk dat de spoeltafel zelf verkleurd is.Deze kalkvlekken zijn gemakkelijk te verwijderen met een commercieel poetsmiddel, azijn of onze BLANCO ACTIV in combinatie met water van ongeveer 60°C. Je kunt dit enkele uren laten weken en de spoeltafel zal daarna gemakkelijk schoon te vegen zijn.

Een kraan (ook verchroomde en gekleurde kranen) maak je schoon met een zachte doek en een sopje op basis van een zacht en vloeibaar reinigingsmiddel. Schurende, bijtende of agressieve reinigingsmiddelen zijn te vermijden: zij tasten het oppervlak van de kraan aan, waardoor er een matte schijn ontstaat.

Bij kalkvlekken vermijd je best antikalkproducten, die zijn te agressief. Ook schoonmaakproducten in sprayvorm zijn geen goede keuze: ze kunnen het binnenwerk van de kraan aantasten. In de plaats van antikalkproducten gebruik je beter citroenzuurhoudende producten. Ook azijn of schoonmaakazijn is een dankbare oplossing, maar laat die best niet te lang intrekken. Na gebruik overvloedig spoelen met schoon water.

Scharnieren hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Eens per jaar een druppeltje (naaimachine)olie op het scharnier is voldoende. Voor de lopers van laden, voorraadkasten, het handdoekenrek en het vuilbakje gebruik je een zogenaamde siliconespray (te koop in elke doehetzelfzaak). Deze spray heeft dezelfde werking als olie, maar laat geen vuil achter.

Meer informatie over onderhoud

Op zoek naar meer tips? Wil je weten hoe je de levensduur van je meubels kan verlengen? Of heb je specifieke vragen over een bepaald materiaal of een bepaald product? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Onze keukenspecialisten bekijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn voor jouw specifieke situatie.

Onderhoud

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Naam(Vereist)

ERONDA WOONMODE | Kuilstraat 47-49 - 9420 Erpe-Mere (Erondegem) | e info@woonmode.be | t 053/72 91 38
Openingstijden: Maandag 10-18 uur | Dinsdag gesloten | Woensdag t/m zaterdag 10-18 uur | Zondag 14-18 uur

BTW-nr: BE 0468 348 662 | Privacy policy | Privacyinstellingen

Eronda Woonmode
4.4
Gebaseerd op 103 beoordelingen
powered by Google
js_loader