fbpx
Natuursteen

Natuursteen

Natuursteen is een gesteente, dat in de natuur wordt aangetroffen en dat na een eventuele bewerking, geschikt is als keukenwerkblad.

Onder natuursteen verstaat men :

  • Graniet
  • Arduin
  • Marmer

Eerste reiniging

Na plaatsing van uw keukenwerkblad kan men best het oppervlak met een sterke reiniger (bijvoorbeeld Lithofin MN VUILOPLOSSER) reinigen vooraleer een impregneerproduct toe te passen. Eventuele siliconenvlekken van plaatsing kunnen verwijderd worden met Lithofin LÖSEFIX. Eventuele vetvlekken kunnen verwijderd worden met Lithofin LÖSEFIX of Lithofin OIL-EX. Bij keukenbladen speelt de vuilbelasting een grote rol, omdat in keukens veel met vlekkende producten wordt gewerkt. Daarom is het zeker interessant om keukenbladen preventief te behandelen (water- en vetafstotend te maken).

Beschermende producten

Impregneermiddelen dringen in de poriën van de steen en kunnen het oppervlak enkel waterafstotend maken (hydrofoob), maar ook water- en vetafstotend (hydro- en oleofoob). De bescherming dient op een homogene manier aangebracht te worden op een droge en propere ondergrond. Afhankelijk van het type steen wordt volgend impregneermiddel aangeraden om een steenoppervlak water- en vetafstotend te maken:

  • Graniet gepolijst: Lithofin VLEKSTOP MN of Lithofin VLEKSTOP W
  • Graniet verzoet of ruwe afwerking (gevlamd, gehamerd, Anciento…): Lithofin VLEKSTOP W of Lithofin VLEKSTOP MN (verdonkert lichtjes het oppervlak)
  • Basalt verzoet / gevlamd / Anciento: Lithofin VLEKSTOP W of Lithofin VLEKSTOP MN (verdonkert lichtjes het oppervlak)

Het is belangrijk het oppervlak volledig te verzadigen. Dit kan eenvoudig getest worden door 24 uur na aanbrengen van het impregneermiddel wat water op het oppervlak te “morsen”. Indien na 15-20 minuten het oppervlak donkerder wordt, is het oppervlak nog niet volledig verzadigd en dient men extra impregneerproduct aan te brengen.

Kleurverdiepende impregneermiddelen (bijvoorbeeld Lithofin VLEKSTOP PLUS) moeten op een homogene manier aangebracht worden op een droog oppervlak dat nog niet behandeld werd met andere impregneermiddelen (een droog en zuiver oppervlak).

Verwijderen van vlekken

Indien er toch vlekken in het keukenblad gekomen zijn (niet voldoende verzadigd met impregneermiddelen), zijn het meestal vetvlekken. Deze zijn het best te verwijderen met bijvoorbeeld Lithofin OIL-EX (vetverwijderende pasta). Voor ander vlekken kan u onderstaande tabel raadplegen:

OPGELET: nooit zure middelen toepassen op zuurgevoelige steenoppervlakken (zoals marmer en kalksteen)!

Regelmatig onderhoud

Op gepolijste en weinig absorberende steenoppervlakken is het niet aangeraden om met vettige producten te onderhouden (bijvoorbeeld bepaalde afwaszepen puur). Deze creëren snel een vettige laag op het oppervlak, waarin kringen van glazen,… snel zichtbaar zijn. Indien dergelijke “vettiger” laag aanwezig is, kan men deze best verwijderen met bijvoorbeeld Lithofin MN VUILOPLOSSER.

Het onderhoud van keukenbladen kan gebeuren met een niet te vet onderhoudsproduct bijvoorbeeld Lithofin EASY CLEAN, een spray voor het onderhoud-beschermen-reinigen van keukenbladen.

Belangrijke nota

Alle in de bovenstaande tekst vermelde producten worden als voorbeeld of ter illustratie gegeven. Wij kunnen op geen enkele wijze verantwoordelijk gesteld worden voor de deugdelijkheid van het product op zich en/of voor de deugdelijkheid ervan in combinatie met het type natuursteen waarmee het samen wordt gebruikt. Wat de verwerking van het product betreft moet de technische documentatie, opgemaakt door de producent, geraadpleegd en gevolgd worden. Daarnaast dient men steeds informatie in te winnen bij de producent over de toepasbaarheid van het product in combinatie met het type natuursteen dat men zal plaatsen.

Hi-Macs

Download hier de brochure

Fenix

Download hier de brochure