fbpx
Ovens

Ovens

Opgelet: een oven moet koud zijn voor je hem reinigt.

Ovendeuren kunnen gereinigde worden met een licht vochtige zachte doek of spons, gedompeld in water met een beetje niet bijtend, zacht reiningingsproduct (type dreft).Voor ovendeuren in aluminium of inox bestaan er specifieke schoonmaakproducten. Deze worden eerst op een zeemvel aangebracht. Gebruik nooit een schuurspons of bijtende schoonmaakmiddelen: die kunnen het reliëf van het venster beschadigen of krassen veroorzaken.

Ovenwanden in glad email reinigt u na ieder gebruik met behulp van een zachte doek en een beetje afwasmiddel.

De toebehoren uit de oven reinigt u eveneens best na ieder gebruik. U kan ze laten weken in water met wat afwasmiddel. Etensresten of vlekken kan  u door middel van een  borstel of spons met krabber verwijderen.

Hardnekkige vlekken op de bakplaat verwijdert u het best door baksoda uit te strooien op de plaat en daar kokend water overheen te gieten. Laat dit mengsel een paar uur intrekken en u zal versteld staan van het resultaat.

Enkel het vuil  op de ovenbodem mag worden weggehaald met een spons en afwasmiddel. Hou de ovenbodem proper zodat er minder rook- en geurontwikkeling is wanneer u de oven de volgende keer gebruikt.

Bepaalde ovens hebben ingebouwde reinigingsfuncties. Deze zorgen voor een vlottere reiniging. Wanneer u een oven hebt met Katalyse of Pyrolyse raadpleeg dan zeker uw handleiding.

De pyrolysereiniging gebeurt automatisch: de oven is zelf reinigend.

Het principe: Alle vuil wordt verwijderd, zelfs daar waar u er niet aan kunt, omdat het wordt verbrand door de temperatuur van de oven, die tot een maximale temperatuur van 500 °C stijgt. Opgelet voor dat u de pyrolyse start moet u alle toebehoren uit de oven halen.

De voordelen hiervan zijn groot. U heeft een perfecte reiniging omdat deze reinigingswijze vet én suiker verwijdert. Bovendien is het ook gemakkelijk en goedkoop. Na een pyrolyse verwijdert u met een vochtige doek gewoon het dunne laagje as dat overblijft na de verbranding van het vuil. De oven ziet er vlekkeloos uit. De start van de pyrolyse kan bovendien uitgesteld worden om bijvoorbeeld van het nachttarief te genieten, of de pyrolysecyclus op te starten na het bakken om van de warmte van de oven te profiteren, of het programma aanpassen aan de mate van vervuiling van de oven om zo energie te besparen. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over de veiligheid. De temperatuur van de zogenaamde ‘koude’ deuren wordt tijdens de pyrolyse onder ongeveer 60 °C gehouden en onder 30 °C tijdens een bereiding op 200 °C. De deur van de oven blijft vergrendeld tot de wanden zijn afgekoeld. Zo blijven de risico’s op brandwonden beperkt.

De reiniging via katalyse: een zelf ontvettende oven.

Het principe: U herkent een katalyseoven aan de binnenwanden, die poreus en ruw aanvoelen. Dit type van wand neemt de bakvetten op. De katalyse vernietigt het opspattend vet via oxidatie tijdens de bereiding van gerechten boven 200 °C.

De voordelen van een katalyse oven zijn uitgebreid. Zo is dit een slimme en snelle oplossing voor het reinigen van uw oven. De katalyse kan worden uitgevoerd door de oven na ieder gebruik 10 tot 15 minuten op maximumtemperatuur te laten werken. Ovens met katalyse hebben het voordeel dat de vetspatten op de ovenwanden worden geabsorbeerd en afgebroken. Dit procedé werd speciaal ontwikkeld voor vet en is dus niet geschikt voor suikerspatten. Om de katalyse te activeren moet de oven één uur lang een temperatuur hebben van 200 °C . Opgelet u dient eerst alle toebehoren uit de oven te halen!

Na de katalyse dient u de oven nog te reinigen met een spons en ontvettend afwasmiddel. De reiniging is minder grondig met katalyse dan met pyrolyse. De katalysewanden hebben ook een beperkte levensduur: om de 5 jaar ongeveer, afhankelijk van het gebruik, moeten ze worden vervangen. Het gebruik van aluminiumfolie, schuurproducten of afbijtmiddelen brengt onherroepelijke schade toe aan uw katalyseoven.